Akıllı Binalar

Genel tabirle akıllı binalar, enerji verimliliğini en yüksek seviyeye çıkarmak için tüm bina adına enerji kullanımlarını yine bina içerisinde bulunan sistemler kapsamında, kontrollü şekilde gerçekleştirilerek yapılan bir işlem olarak ön plana çıkmaktadır.

Akıllı bina nasıl olur?
Gelişmiş makinalar ile üst düzey güvenlik, kart kontrol sistemleri, kişi tanıma sistemleri gibi sistemler akıllı binaların özellikleri arasındadır. Akıllı bina içerisinde ve dışında çalışan personel için telsiz ve bluetooth veya wireless kulaklık sistemleri yer alabilir.
Akıllı yapı nedir?
Akıllı binalar enerji verimliliğini arttırmak için, binaların enerji harcamalarının otomatik olarak bina içerisinde bulunan donatılarla kontrol edilebildiği bir sistemdir. Akıllı binanın en önemli görevi, kullanıcı konforundan ödün vermeden binanın enerji harcamalarının en alt düzeyde olmasını sağlamaktır.

Akıllı binalar sadece yaşam alanları değil, aynı zamanda ofis tesisleri veya ticaret tesisleri de olabilirler. Akıllı binalar maliyet etkin olarak değeri korunabilen yatırımlar olarak kabul edilirler. Bu binalar hem bina sakinleri hem de operatörler için daha verimli olmak üzere bağımsız olarak çalışan alt sistemleri birbirine bağlayan bilgi teknolojisi ile tasarlanmıştır. Akıllı bina teknolojisi bina sakinleri ile etkileşime girerek enerji tasarrufu konseptinden faydalanmalarını ve nasıl daha çevre dostu olabilecekleri konusunda eyleme geçirilebilir kararlar almalarını sağlar.

İşte bu noktada akıllı bina ziyaretçi sayaçları ve doluluk analizleri devreye giriyor. Bina doluluk çözümleri, bina sakinlerinin giriş ve çıkış zamanlarını izleyebilir ve bina alanının nasıl kullanıldığını analiz edebilir ve böylece enerji tasarrufu sağlamak, maliyetleri en aza indirmek ve binanızın değerini optimize etmek için etkili iş kararları almanıza yardımcı olur.